28 Aralık 2010 Salı

Firefox 5 : Mozilla cephesinden yenilikler




Mozilla cephesi Firefox 5'i geliştirmek için start'ı vermiş gibi görünüyor. Sörf yaparken sayfaların hızlı yüklenmesi, tarayıcıdayken kayıt özelliği veya bilgisayarınız için web uygulamaları... CHIP Online, Mozilla cephesinde planlanan yenilikleri sizin için araştırdı.

Mozilla, Firefox'un üzerinde sıkı bir şekilde çalışıyor. Yeni Firefox'un neye benzeyebileceği, internete sızan ufak ipuçları ile açığa çıkıyor.

Masaüstünde web uygulamaları
"Prism" Mozilla cephesinin web uygulamalarına yön verecek bir geçit aracı. Bu araç ile web sayfalarını masaüstünüzden direkt başlatacak şekilde çeviriyorsunuz. Normal masaüstü programlarıyla internet uygulamaları arasındaki sınır giderek aşılıyor. Bu araç size kendi sembolünüzü atayabileceğiniz bir kısayol oluşturma imkanı sunuyor. Oluştururken aynı zamanda Firefox'un hangi bölümlerinin görünmesi gerektiğini de belirliyorsunuz. Hiçbir bölümün görünmemesini seçtiğinizde tam bir masaüstü programı hissine sahip oluyorsunuz. 


Akıllı adres çubuğu

Artık adres çubuğu sadece URL girmekle kalmıyor, linkin bir kısmını yazdıktan sonra o kendisi eşleştiriyor. Google Chrome'daki "Instant Searh" özelliğini faydalı bulan ama Chrome'a geçmek istemeyenler artık bu fonksiyonu Firefox'ta da kullanabiliyorlar. Bir turbo yükleyici ile düşünün. Siz adres çubuğuna daha harfleri yazarken o çıkabilecek sonuçları, "Instant Preview" özelliği sayesinde aşağıda listeliyor. Maalesef bu iki eklenti de sadece 4.0 Beta ve üstünde çalışıyor.

Firefox'ta video ve ses kaydetme
"Rainbow" Mozilla tarayacısına kayıt etme fonksiyonu kazandıracak. Seçilen veriler Ogg-Theora video formatında ve Ogg-Vorbis ses formatında bir konteynırdaki gibi saklanıyor. HTML5-File-APIs üzerinden dosyaları bir sunucuya yükleme ihtimali gerçekleşmiş oluyor. "Rainbow" eklentisi şuan gelişim aşamasında ve sadece Firefox 4 Beta 8 ile kullanılabiliyor. Eğer şuan da videolarınızı YouTube'a yüklemek istiyorsanız "Free YouTube Uploader" sizin için iyi bir bedava araç. Hem de siteye girmeye gerek kalmadan.

Personas, Ubiquity ve daha fazlas


Personas
Firefox'unuza integre olmuş bir eklenti olan Personas bekleme süresi ve yeniden başlatma olmadan temanızı değiştirmenizi sağlıyor.

Oyunlar
Bilgisayarların geleceği internete dayanıyor. Firefox geliştiricileri sadece yazılara değil aynı zamanda oyunlara da ağırlık vermiş. Bu oyunlarla tarayıcınız üzerinden oyun keyfine erişiyorsunuz.

Ubiquity
Ubiquity projesi en son Firefox eklentilerinden birisi. Bu eklenti ile Firefox'ta işlem yapabileceğiniz bir komut satırına sahip oluyorsunuz. Bu şekilde işlemler daha kolay yapılabiliyor. Örneğin haritayı açmak istiyorsanız, Ubiquity komut satırını açıp ve "map" komutu ile birlikte gitmek istediğiniz adresi girmeniz yeterli.

Snowl
"Snowl" dünya ile iletişiminizi sağlıyor ve tarayıcınıza bir nevi bir haber listesi yüklüyor.

Jetpack

Bir web geliştiricisiyseniz ve kendi eklentinizi yapmak istiyorsanız "Jetpack" imdadınıza yetişiyor. "Jetpack" ile kolay ve hızlı bir şekilde kendi eklentinizi oluşturabilir tarayıcınıza ekleyebilirsiniz. HTML, CSS ve Javascript gibi programlama dilleri ile çalışıyor.

 Contacts, Firefox Sync...

Contacts

İster online olun ister olmayın Firefox adres defterinizi saklayabilir ve her yerden erişebilirsiniz. Bu projenin amacı adres defterinizi her yerden ulaşılabilir duruma getirmek. Bu eklenti zaten daha önceden yüklenmiş olarak geliyor. Hem lokal hem de internet üzerindeki kişi ayrıntılarını bir veri bankasında saklıyor. Ayrıca bu veriler başka tarayıcılarda da kullanılabiliyor.

Firefox Sync
Bir kullanıcı hesabı oluşturduktan sonra Firefox Sync başlıyor. Sizin işaretlediğiniz sayfalarınızı, şifrelerinizi, açık sekmelerinizi ve tarayıcı ayarlarınızı bir sunucuyu yüklüyor. Sunucuya neleri yüklenmesi gerektiğini siz belirleyebiliyorsunuz. İkinci bilgisayarınızda sadece bu eklentinin yüklenmesi ve "Firefox Sync" hesabıyla giriş yapılması yetiyor. Ayrıca güvenlik için önceden belirlediğiniz bir şifre girmeniz gerekiyor.

Concept Series
Eğer bir fikriniz varsa ve bunu diğer kullanıcılarla paylaşmak istiyorsanız "Concept Series" bunun için var. Bu proje ile tarayıcıyı iyileştirmek için fikirleriniz diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.





Windows'ta karmaşaya son!


Windows'ta en pratik pencere yönetimi


Windows'ta aynı anda birden fazla pencere ile çalışmaya ihtiyaç duyuyorsanız büyük ihtimalle pencereler arasında geçiş yapmak size zaman kaybettiren en önemli engellerden biridir. İhtiyaç duyduğunuz diğer pencereyi ALT + TAB veya ALT + SHIFT + TAB tuş kombinasyonları ile aramak eğer az sayıda pencere açıksa bir çözüm olabilir ama aynı anda görüntülemek istediğiniz pencereler varsa bu da çözüm olmayabilir.

Bu durumlarda ücretsiz WinNumpad Positioner adlı bir yardımcı işinizi kolaylaştırabilir. Çalışmak için fazla sistem kaynağına ihtiyaç duymayan (ve bu yüzden bilgisayarınızı yavaşlatmayan) bu ufak program Windows tuşu ve nümerik klavye yardımı ile açık olan pencereleri dilediğiniz gibi düzenlemenize yardımcı olabilir.

Örneğin Windows + Nümerik klavyedeki 6 tuşu ile aktif pencereyi ekranın sağına taşıyabilirsiniz. Windows + 2 tuş kombinasyonu ise aktif pencereyi ekranın üst kısmına taşıyacaktır. Diğer tuş kombinasyonlarını da şu adresten indirebileceğiniz WinNumpad Positioner'dan öğrenebilirsiniz.
Kaynak:chiponline.com

26 Aralık 2010 Pazar

Gigabyte-GO-OC-2010-Avrupa-Finali

 

Gigabyte GO OC 2010 Avrupa finali tamamlandı. Yarışmada ülkemizi temsilen HWA OC TEAM kaptanı Erdem Olkun (resimde solda) iki klasmanda birinci oldu. Wprime 32M ve Pifast testlerinden 20'şer puan alarak birinci olan Erdem toplamda 50 puanla 2. sırada yer aldı. Kendisini başarısından dolayı tebrik edip, Eylül ayında Tayvan'da düzenlenecek olan finallerde şimdiden başarılar diliyoruz. Yarışmada ilk 5 sıralama şu şekilde; 1. Massman 64 puan 2. Erdem OLKUN 50 puan 3. Matose 50 puan 4. Perica_barii 50 puan 5. slamms 48 puan

Yıl 2047, Geleçeğin Türkiyesi

                                                           Olmaz demeyin olur.





                                                                        Olur




                                                          Görünen köy kılavuz istemez.


                                                                        Olur











                                                                Lazer ışığında haedef de şaşma yok.




Bence bu olmalı



Ben karar veremedim hagisinden başlıyayım.

Acaba hepsini seçebilirmiyim.



                                           
                                                 Hangisinden gitsem arkadaş her yer köprü.



2010 Yılına damgasını vuran 10 teknoloji !!


1. iPad
 

2010 yılı tabletlerin yılı oldu. Apple'ın çıkardığı iPad isimli cihaz, Nisan ayında çıktığı ilk gün 300 bin adet satarak beklentilerin üzerinde bir başarıya imza attı. Bu başarı, cihazın piyasaya sürüldüğü diğer ülkelerde de devam etti ve tüketicilerin tabletlere olan ilgisini gözler önüne serdi.



2.3D üç boyutlu) görüntü teknolojisi


3D teknolojisine olan ilgi Hollywood'ta da durmak bilmiyor. Araştırmada elde edilen verilere göre tüketiciler çok yakın bir zaman içerisinde evlerinde televizyon ekranında 3D 3 boyutlu görüntü teknolojisini  yaşamaya başlaya bilecekler.





3. Facebook

Facebook tartışılmaz bir sosyal ağdır.






4. E-kitap okuyucular

Uzmanlar, geleneksel kitapların yerini elektronik kitapların alacağı yönündeki öngörülerini yapalı uzun yıllar geçti. Ancak bu yıla kadar, bu devrim öngörüsünü destekleyecek çapta E-Kitap okuyucusu talebi yaşanmamıştı.









5. Google arama motoru


Aradığız herşeye kim bulabir.




6. Apple iPhone


 GSM özellikli bir cep telefonu olmanın yanı sıra, bir iPod, bir video
kamera ve e-posta ve GPS haritaları ile bir mobil Internet aygıtıdır.







7. Foursquare

 
Konum belirleme teknolojisindeki gelişmelerin etkisiyle ve Foursquare gibi başkalarına da ilham veren, inanılmaz bir taleple karşılaşan konum tabanlı hizmetlerin 2011 yılında, 13 milyar dolarlık bir Pazar haline gelmesi bekleniyor.








8. Spotify müzik servisi


Müzik ruhun gıdasıdır.





9. Android İşletim Sistemi


Android 2.3 Gingerbread ve Google’ın yeni stok cihazı Nexus S’in duyurulduğu geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan yeni Google Maps nihayet duyuruldu ve dağıtılmaya başlandı. Google Maps 5.0 versiyonuna güncellenirken yeni 3D haritalar ve çeşitli dokunma özellikleri eklendi. Google Maps’in yeni versiyonunu  Android 2.0 ve üstü işletim sistemli cihazlar destekleyecek.








10. Twitter

Web sitesini kullanmanın bir diğer iyi tarafı da tweet’lemek için herhangi bir sayı kısıtlamasıyla karşı karşıya olmamanız. Üçüncü taraf uygulamalar bir saatte ne kadar veriye erişilebileceğine dair API kısıtlamalarına sahip. Bu limit nedeniyle Twitter uygulaması kullanan kullanıcıların “API limitine ulaşıldı” türünden bir uyarı mesajıyla karşılaşması olası

İnternet uçuyor, 1 dakikada film inecek!

          
Türkiye'de internet hızı 100 Mbps'ye çıkıyor, Türk Telekom'un yeni internet paketleriyle 1 dakikada film, saniyede de şarkı indirilebilecek

          İSTANBUL - İnternette yeni bir dönem başlıyor. 1 Ocak’tan itibaren VDSL2  teknolojisi devreye giriyor ve internet hızı 100 Mbps’yi buluyor.
Böylece internetten bir film 60 saniyede indirebilecek. Aynı şekilde şarkı indirirken de neredeyse hiç bekleme süresi olmayacak. Türk Telekom’un yeni teknolojisiyle artık internetten televizyon seyretmek uydu yayın kalitesine eş değer olacak.
          Türk Telekom’un VDSL2’de 100 Mbps’ye kadar tavsiye ettiği satış fiyatı 149 lira. Daha önce pilot uygulamaların gerçekleştiği VDSL2 teknolojisiyle en yüksek 32 Mbps sunan ve ADSL’de 8 Mbps kadar hız sağlayan Türk Telekom, VDSL2 ve ADSL2+ teknolojileriyle ilgili yeni tarifelerini de açıkladı. 1 Ocak’tan itibaren VDSL2 teknolojisiyle 50 Mbps ve 100 Mbps’ye kadar hız paketlerini sunacak olan Türk Telekom, ADSL2+’da ise hızı 16 Mbps’ye kadar yükseltecek.

     LİMİTSİZ PAKETTE KULLANIM ARTIRILDI

        Mevcut limitsiz paketler için de yeni adil kullanım kotası belirtendi. ADSL 8 Mbps’ye kadar 15 GB olan adil kullanım 25 GB’ya yükseltildi. ADSL 8 Mbps’ye kadar 100 GB adil kullanım kotalı paketin fiyatı da 89 TL olarak belirlendi.
2005 yılında Türkiye’deki ADSL kullanıcı sayısı 1.5 milyondu ve 2010’un üçüncü çeyreğinde 6.5 milyona ulaştı.



Kaynak:http://www.guncelegitim.com/

25 Aralık 2010 Cumartesi

Yeni Ürünler


Verbatim’den üst düzey USB bellek

Verbatim en iyi kaliteyi ve performansı arayanlar için özel bir cihaz piyasaya sürüyor. Store ‘n’ Go Executive USB Sürücü, kalite ve performans arayan profesyoneller için sert metalden şık kasası ve 25 MB/sn ultra hızlı veri transfer hızı ile mükemmel bir veri depolama aracı. Yeni Verbatim Executive USB Sürücü 8 GB’den 64 GB’ye kadar depolama kapasitesinde .

AOC’nin ultra ince monitörleri piyasada

AOC’nin yeni monitör serisinin profili sadece 12,9 mm. Minimalist tasarımıyla, özellikle en yeni LED teknolojisinin yanı sıra ofisleri ya da evleri için mükemmel bir tasarım arayan sofistike kullanıcıları hedefliyor. Bu altı geniş ekranlı model 47 cm/18,5” ile 58,5 cm/23” arasında boyutlara ve 16:9 görüntü oranına sahip. Tüm monitörler mükemmel görüntü kaliteleri, hızlı tepki süreleri, Bu altı geniş ekranlı model 47 cm/18,5” ile 58,5 cm/23” arasında boyutlara ve 16:9 görüntü oranına sahip. Tüm monitörler mükemmel görüntü kaliteleri, hızlı tepki süreleri, geniş görüntüleme açıları ve ekonomik enerji tüketimleri ile görenleri etkiliyor.

Mobee de tablet pazarında

Mobee, geliştirdiği yeni ürünle tablet pazarına da adım attı. Mobee Nett Tablet 7”, bir tabletten beklenebilecek tüm özelliklerioldukça uygun bir fiyata kullanıcılara sunuyor. Mobee Nett Tablet, 7 inç boyutunda ve 800×480 piksel çözünürlüğünde dokunmatik parlak LED ekranıyla tablet kategorisine yeni bir soluk getiriyor. 0.6 kg ağırlığında tasarlanan tablet, parlak piyano siyahı rengiyle de dikkat çekiyor.

AMD grafik kartları için Catalyst sürücüsü güncellendi !!

       AMD, Catalyst grafik sürücülerinin piyasadaki en dayanıklı ve en güvenilir grafik sürücüler olarak tescillendiğini duyurdu ve yeni sezgisel kullanıcı ara yüzünü tanıttı. Yeni kullanıcı ara yüzü artık masaüstü ve dizüstü bilgisayarları ve chipset grafik ürünlerini destekleyen tüm AMD Radeon™ yazılım paketleri için piyasada mevcut. Windows® 7 ve Windows® Vista işletim sistemlerini de destekleyen yeni AMD Catalyst™ sürücüler piyasada lider dayanıklılığa, ileri düzey performansa, üstün kullanılabilirlik ve kullanıcı dostu olma özelliklerine sahip.

       Piyasanın En Dayanıklısı:
  • Üçüncü şahıslara ait bir şirket olan Perseus Labs, AMD grafik donanımının dayanıklılığını rakiplerinkilerle karşılaştırmak için bir dayanıklılık testi gerçekleştirdi.[1] Testler, çeşitli sürücüler ve konfigürasyonlar kullanılarak, olağanüstü koşullar altında sürücü dayanıklılığını ölçtü. Yalnızca AMD donanımı ve sürücü yazılımı gözle görülür şekilde, sistemde herhangi bir çökme veya aksaklık olmadan testlerin %100’ünü geçebildi.
      Kullanıcı Dostu PC Deneyimi:
  • AMD Catalyst Control Center™’ın kullanılabilirliğini artırmak için AMD, kullanıcı ara yüzü tasarımı uzmanları Infusion ile işbirliğine gitti ve tüm AMD müşterilerine hitap edecek tamamen yeni bir kullanıcı ara yüzü (UI) geliştirdi.
  • AMD Catalyst Control Center™ şimdi daha da sezgisel; görev-tabanlı bir keşif modeli kullanıyor ve Web-tarayıcılardan bildiğimiz navigasyon çubuğu ve arama çubuğu gibi kullanıcı ara yüzü konseptlerinden de faydalanıyor. Hızlı navigasyon ve boyutu ayarlanabilir ara yüz özelliklerinin eklenmesi, ayrıca önayarların eklenmesi ve herhangi bir ayara “tek-tık”la erişimin sağlanması  daha etkin bir kullanıcı deneyimi yaşatıyor.

Tablet PC de Yenilik



Her geçen gün bir yenisi daha çıkan tablet pc'lere bir yenisi daha ekleniyor. Motorola kısa bir video ile tanıtınımı yaptığı yeni nesil tablet pc'sinin hazırlıklarını neredeyse tamamladı.
Yayınlanan videoda, özellikle Samsung Galaxy Tab ve iPad ile bir hayli dalga geçiliyor. Yine de videonun içeriğinden çok, beraberinde getirdiği hurafeler çok daha büyük bir yankı uyandırdı. Bazı analist ve gazeteciler yeni çıkacak olan cihazın, Google tarafından tabletler için özel tasarladığı; Android Honeycomb işletim sistemini kullanacağı yönünde spekülasyonlar öne sürdü.
BetaNews'den sızan bir başka bilgiyse; Motorola ve Verizon'nun, FiOS network üzerinde çalışan 10"lik bir tablet üreteceği yönünde oldu.





Türk Telekom'dan internet atağı !



      Türkiye'yi VDSL2 teknolojisiyle 50 Mbps ve 100 Mbps hızlara taşıyacak olan Türk Telekom, ADSL2+ teknolojisiyle de 16 Mbps'ye kadar hızda genişbant erişim sağlayacak. 1 Ocak tarihinden itibaren geçerli olacak yeni internet paketleri tüm internet servis sağlayıcıları aracılığı ile kullanıcıları yeni bir boyuta taşıyor.

    Türk Telekom'un yeni internet paketleri Kartepe'de düzenlenen bir toplantıyla basın mensuplarına duyuruldu. Toplantıya Türk Telekom CEO'su K. Gökhan Bozkurt, Türk Telekom Pazarlama ve İletişim Başkanı Erem Demircan ile Türk Telekom Operasyon Başkanı Memet Atalay katıldı.

     Müşteri memnuniyeti odaklı bir anlayış ile geliştirdikleri paketlerin sunduğu avantajlara dikkat çeken Türk Telekom Pazarlama ve İletişim Başkanı Erem Demircan şöyle konuştu:
"Ürün ve hizmetlerimizi güçlü altyapımızla sürekli geliştirerek ülkemizde internetin dönüşümüne öncülük ediyoruz. En son olarak kullanıcıları VDSL2'de 100 Mbps, ADSL'de 16 Mbps hızla tanıştırıyoruz. Hızımızı artırırken internet kullanıcılarına, müşteri odaklı bir yaklaşımla bu yeni internet paketlerini daha yüksek hızlarda ve kotalarda sunuyoruz. Bu kapsamda adil kullanım noktasına ulaştıklarında kullanıcıların internet hızları 512 kbps yerine 1 Megabit olacak. Kullanıcılar önümüzdeki dönemde yeni kota ve hız seçenekleri eklediğimiz avantajlı internet paketlerimiz arasından kendilerine uygun olanı seçerek yararlanabilecekler."

Yüksek hızda yeni limitsiz paketlerVDSL2 100 Mbps'ye kadar (100 GB Adil kullanım noktaları)
VDSL2 50 Mbps'ye kadar (100 GB Adil kullanım noktaları)
VDSL2 32 Mbps'ye kadar (50 GB Adil kullanım noktaları)
ADSL2+ 16 Mbps'ye kadar (50 GB Adil kullanım noktaları)

Mevcut limitsiz paketler için yeni adil kullanım noktaları ADSL 8 Mbps'ye kadar (Yeni 25 GB Adil kullanım noktaları)
ADSL 8 Mbps'ye kadar (Yeni 100 GB Adil kullanım noktaları)

Yeni limitli paketler ve kotalar
ADSL2+ 16 Mbps'ye kadar 5 GB
VDSL2 32 Mbps'ye kadar 10 GB
VDSL2 50 Mbps'ye kadar 15 GB
VDSL2 100 Mbps'ye kadar 20 GB

Türk Telekom, internet paketlerini güncellerken adil kullanım konusunda da değişikliğe gidiyor. Daha önce adil kullanım hakkı dolduğunda kullanıcıların bağlantı hızı 512 Kbps'ye düşürülüyordu. Yeni düzenlemeyle bu hız 1 megabit olarak değiştirilecek. Yani hakkınızı doldurduğunuzda artık 1 megabit ile yetinmek zorunda kalacaksınız. Ay başında hızınız tekrar normale dönecek.




Tarayıcılar Yarışıyor !

      Internet Explorer güvenlikte rakiplerini solladı!

 NSS Labs, Internet Explorer 8 ve 9, Firefox 3.6, Safari 5, Chrome 6 ve Opera 10'u bu tür saldırıları nasıl algıladığını ve kullanıcıya nasıl yardımcı olduğunu inceledi. Test, zararlı olduğu bilinen 636 URL'yi içeriyordu.

      Opera, kullanıcılarını bu tür saldırılardan koruyacak herhangi bir denetime sahip değilken Chrome, Firefox ve Safari bunu yapabiliyor. Bu üç tarayıcı da gücünü Google Safe Browsing API'sından alıyor. Internet Explorer 8, bir önceki teste göre daha başarılı. Internet Explorer 9 ise neredeyse kusursuz bir performans sergiliyor.
   

      Bellek kullanımı (eklentilerle) 

      Kazanan: Firefox 3.6

Beş eklentinin yüklü olduğu ve dokuz tarayıcı sayfasının açık bulunduğu Firefox 3.6, en düşük bellek kullanımına sahip tarayıcıydı.

       

 

 

 DOM/CSS 

      Kazanan: Opera 11

Chrome 10'un sayfa düzeni öğelerini ve diğer tasarım öğelerini yüklemede biraz geride kalması şaşırtıcıydı. Opera'nın son beta sürümü önemli bir sıçrama gerçekleştirerek birinci oldu. IE 9 beta ise testi tamamlamayı başaramadı.

   

 

 

 JavaScript 

    Kazanan: Chrome 10 (Canary)

Chrome 10, Gmail gibi kod ağırlıklı daha hızlı yükleyebilen yeni Crankshaft JavaScript motoruyla Chrome 8'i de geride bırakıyor. Internet Explorer'ın kilitlenmeden testi başarıyla tamamlaması da dikkat çekiyor.

  

 

  

 

Tab yükleme 

    Kazanan: Chrome 8 (Kararlı sürüm)
Chrome'un kararlı sürümü içinde Google, YouTube ve tarayıcının giriş sayfasının da dahil olduğu dokuz tarayıcı sayfasını yönetmekte Chrome 10'a göre biraz daha iyi. Chorme Canary'nin yapılacak optimizasyonlarla arayı kapatabileceğini düşünebiliriz.
  



 Açılış ve sıcak yükleme 

  Kazananlar: Chrome 10 (Canary) ve Opera 10
Soğuk açılışta (bilgisayarınızı yeni açtıktan sonra), Opera burun farkıyla önde. Bir miktar etkinlikten sonra tekrar açılışta ise Opera ve Chrome 10 neredeyese anında açılıyor. Firefox 4 beta 7 ise açılışta oldukça gecikiyor.





Stuxnet, güvenlik anlayışını değiştirdi 

Adeta bir siber savaş silahı olarak kullanılan Stuxnet, siber güvenlik anlayışını olumlu anlamda değiştirdi.

Güvenlik analizcileri yıllardır, endüstriyel sistemlerin zararlı yazılımlar tarafından hedef alınabileceğini ve kontrollerinin bu yolla ele geçirilebileceği uyarısını yapıyorlardı. Fakat bugüne kadar görülmüş, en gelişmiş kötü amaçlı yazılım olan Stuxnet'e kadar kimseyi tehlikenin boyutları hakkında ikna edememişlerdi. Stuxnet saldırısı, uzmanların vurguladığı bu riskin canlı kanıtı oldu.

Stuxnet'in muhtemelen İran'ın nükleer faaliyetlerini aksatmak için bir ülke tarafından tasarlandığı tahmin edilse de, benzeri yazılımlar neredeyse her endüstriyel sistemi tehdit edebilir.












23 Aralık 2010 Perşembe

Word 2007 Çalışması (bilgisayar kavramları ) !!!!!!!!


Bilgisayar
Hafızasında bulunan komutlara göre çalışan, veri girişi yapılabilen, verileri belirli kurallara göre işleyebilen, sonuçlar elde edebilen ve bu sonuçları ileride kullanmak üzere kaydedebilen elektronik bir aygıttır.
Verileri alır, belirli kurallara göre bunları işleme sokar, sonuç üretir ve bu sonuçları ileride kullanabilmek için kaydeder.


 

Birbirine iletişim aygıtları ve iletim ortamları aracılığıyla, çoğunlukla kablosuz olarak bağlı olan bilgisayarların ve aygıtların bir araya gelerek oluşturduğu yapıdır. Ağlar sayesinde bilgisayarlar donanım, yazılım, veri ve bilgi gibi kaynakları kolayca paylaşabilir
İnternet
Milyonlarca işyerinin, resmi kurumun, eğitim kurumunun ve bireyin bağlandığı evrensel bir iletişim ağıdır. Dünyanın en büyük bilgisayar ağı internettir.


Sunucular
Donanıma, yazılıma ve ağdaki diğer kaynaklara erişimi kontrol eder ve program, veri ve bilgiler için merkezi depolama alanı sağlar.

     
  Yazılım
Program olarak da adlandırılan yazılım, bilgisayara neyi nasıl yapacağını gösteren komutlar serisidir. Sistem yazılımı, bilgisayarın ve aygıtlarının işlemlerini kontrol eden ve devamlılığını sağlayan programdır. İki çeşit yazılım sistemi vardır: bilgisayar donanım aygıtları arasındaki aktiviteleri düzenleyen işletim sistemi ve genellikle bilgisayarın, aygıtlarının ve programlarının yönetimiyle ilgili bakım görevlerini uygulayan yardımcı programlar. Uygulama yazılımı, kullanıcıları daha üretken yapmak ve/veya onlara kişisel konularda yardım etmek için dizayn edilmiş programlardan oluşur. Popüler uygulama yazılımları, web tarayıcıları, kelime işlem yazılımları, çizelge yazılımları, veritabanı yazılımları ve sunum yazılımlarıdır.
Bilişim sistemi
Güncel ve kullanışlı bilgiler üretebilmek için donanımı, yazılımı, verileri, insanları ve yöntemleri bir araya getirir. Bilgi teknolojileri (IT) departmanındaki insanlar verilerle işlem yapabilmek için yöntemler geliştirirler. İnsanlar bu yöntemleri uygulayarak bilgisayara veri girmek için donanım ve yazılımları kullanırlar. Yazılım, verileri işler ve bilgisayarın değişiklikleri depolama ortamına kaydetmesi ve istenen şekilde bilgi üretebilmesi için direktif verir.
Erişim sağlayıcı
Bireylerin ve organizasyonların ücretsiz ya da ücret karşılığında Internet’e erişimini sağlayan kurumdur.
Sanal gerçeklik (VR)
Bilgisayarların bir ortamı üç boyutlu alan gibi gösterilecek şekilde benzetilmek üzere kullanılmasıdır.
Eklenti
     
1.     Acrobat reader    3.Java     4.Quick time
2.     Flash player        5.Real player
E-Ticaret
İşyerinden tüketiciye (B2C) e-ticaret, ürünlerin ve hizmetlerin kamuya satışından oluşur. Tüketiciden tüketiciye (C2C) e-ticaret, bir tüketici, örneğin bir online müzayedede diğer tüketicilere doğrudan satış yaptığında gerçekleşir. İşyerinden işyerine (B2B) e-ticaret ürün ve hizmet alışverişinde bulunan işyerleri arasında gerçekleşir.






E-posta (orijinal ifadesi ile elektronik posta)
 Mesajların veya dosyaların bir bilgisayar ağı yoluyla aktarımıdır. E-posta programı, e-posta mesajlarını oluşturmanıza, göndermenize, almanıza, iletmenize, saklamanıza, yazdırmanıza ve silmenize izin verir.
VoIP (IP üzerinden Ses)
Diğer bir adıyla Internet telefonu, kullanıcıların kamusal anahtarlamalı telefon şebekesi yerine Internet üzerinden diğer kullanıcılar ile konuşmalarını sağlar.
Clip art
Elektronik çizimlerin, fotoğrafların ve diğer görüntülerin bir derlemesidir.
Giriş aygıtı
Kullanıcıların veri ve talimatları girmesine izin veren donanım bileşenidir.Fare,klawye vb.
 Çıkış aygıtı
Bilgiyi bir veya daha fazla insana aktaran donanım bileşenidir. Yaygın olarak kullanılan çıkış aygıtları arasında görüntüleme aygıtları; yazıcılar; hoparlörler, kulaklıklar; faks makineleri ve faks modemler; çok fonksiyonlu çevrebirimler; veri projektörleri; enteraktif beyaz tahtalar; güç geri bildirimli joystickler, direksiyonlar, oyun kumandaları ve hareket algılayan oyun kumandaları sayılabilir.


Erişim zamanı
Depolama aygıtının veri, talimatlar ve bilgiyi bir depolama ortamına yerleştirmesi ve veri, talimatlar ve bilginin bellekten işlemciye iletilmesi için gereken zamanı gösterir.
Hard disk’in karakteristikleri:
Kapasite, tablalar, silindirler,bölümler ve parçalar,okuma yazama kafaları,dakika başına devir sayı,iletişim hızı ve erişim zamanı.

Bellek kartı
Bir bilgisayarda, mobil aygıtta veya kart okuyucu/yazıcıda takıp çıkarttığınız bir çıkartılabilir Flash bellek aygıtıdır. Birçok masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda, Tablet PC'lerde, akıllı telefonlarda, dijital kameralarda, taşınabilir ortam yürütücülerde ve diğer kişisel mobil aygıtlarda minyatür mobil depolama aygıtı için gömülü yuvalar veya pörtler bulunur. Minyatür mobil depolama ortamının yaygın olarak kullanılan tipleri Flash bellek kartları, USB Flash sürücüleri ve akıllı kartlardır. Yaygın olarak kullanılan Flash bellek kartları için CompactFlash (CF), Secure Digital (SD), microSD, miniSD, xD Picture Card ve Bellek Çubuğu örnek olarka verilebilir.
Bulut depolama
 Bilgisayar kullanıcılarının depolama yapmasını sağlayan web tabanlı bir internet hizmetidir.
Manyetik  disk: Hard disk
Optic disk:DVD,CD,DVD-R
DVD-ROM, kullanıcının okuyabildiği ancak yazamadığı veya silemediği yüksek kapasiteli optik disktir ve bir DVD-ROM sürücüsü gerektirir. DVD-RW, DVD+RW ve DVD+RAM, yüksek kapasiteli yeniden yazılabilir DVD biçimleridir. Blue-ray Disc-ROM (BD-ROM), 100GB depolama kapasitesine sahiptir.
İşletim Sistemi
Bilgisayarın donanım kaynakları arasındaki tüm aktiviteleri koordine etmek için, birlikte çalışan komutları içeren programdır. Yardımcı program, diğer adıyla hizmet programı, bir bilgisayarın, bilgisayara bağlı aygıtlarının ve programlarının yönetimi ile ilişkili bakım işlerini gerçekleştirir.
Uyku Modu
Açık belgeleri ve programları RAM’e kaydeder, tüm gereksiz fonksiyonları kapatır ve daha sonra bilgisayarı düşük güç durumuna geçirir.
Hazırda beklet modu
Bilgisayarın elektrik gücü kesilmeden önce açık belgeleri ve programları hard diske kaydeder .
İşletim Sisteminin İşlevleri
1.     Tek kullanıcı ve çok kullanıcı
2.     Tekli görev ve çoklu görev
3.     Ön plan ve arka  plan
4.     Sonsuz öncelikli ve çoklu görev
5.     Çoklu işlem
Sunucu işletim sistemleri
1.     Windos 2008 server
2.     Unix
3.     Lunix
4.     Solaris
Disk temizleyicisi, gereksiz dosyaları bulur ve kaldırır.
Disk birleştiricisi, bir hard diskteki dosyaları ve kullanılmayan alanı yeniden düzenler. Tanılama programı, bilgisayarın donanımı ve belirli sistem yazılımı programları hakkında teknik bilgiyi derler ve rapor eder.

Spyware
Kullanıcının bilgisi dışında bilgisayara yerleşen ve gizli bir şekilde kullanıcı hakkında bilgi toplayan bir programdır.
Adware
 Bir banner veya açılır pencerede istenmeyen online reklamlar görüntüler.
İletişim aygıtları ve aktarım ortamı ile birbirine bağlanmış bilgisayarların ve aygıtların bir araya gelerek oluşturduğu yapıdır. İletişimin kolaylaştırılması, donanım paylaşımı, veri ve bilgi paylaşımı, yazılım paylaşımı ve para transferleri ağ kullanımının avantajları arasında sayılabilir.
WAN>MAN>LAN
Ağ mimarisi
Ağ üzerinde bilgisayarların, aygıtların ve ortamın tasarımına denir.
Ağ topolojisi,
Bir iletişim ağında bilgisayarların ve aygıtların yerleşimini ifade eder.
Bant genişliği
Bir iletişim kanalı üzerinden iletilebilen veri miktarına denir.
Karakter, bir byte dır.
Solucan
Kendini tekrarlayarak kopyalar, kaynakları kullanır ve bilgisayarı ya da ağı kapatır.
         Rootkit: Bir bilgisayarda saklanan ve birilerinin uzaktaki birilerine tam kontrol sağlayan programdır.
Güvenlik duvarı
Veri, bilgi ve depolama ortamına izinsiz erişimi engelleyici donanım ve/veya yazılımdan oluşur.
Çerez
Bir web sunucusunun kullanıcı hakkında veri toplamak için bilgisayarda depoladığı bir dosyadır.
Spyware
Bir bilgisayarda yerleşen ve kullanıcı hakkında gizlice bilgi toplayan programdır.
Adware
 Bir banner veya açılır pencerede online reklamlar gösteren programdır.
Spam
Birçok alıcıya postalanan, istenmeyen e-posta mesajı veya haber grubu mesajlarıdır.
Pharming (Trafik yönlendirme)
Kişisel ve finansal bilgiyi ele geçirmeye yönelik olarak web site trafiğinin başka bir yasa dışı siteye yönlendirilmesidir.
 IP adresi (Internet Protokolü adresi)
Internet'e bağlanan her bir bilgisayar veya aygıtı tanımlamak için kullanılan benzersiz bir numaradır. Internet, belirli yerlerdeki bilgisayarlara veri gönderilmesi için IP adreslerini kullanır. IP adresi, genellikle her birisi nokta ile ayrılmış dört sayı grubundan oluşur. Alan adı, bir IP adresinin metin biçimindeki ifadesidir. DNS sunucusu, alan adını ilişkili IP adresine dönüştürür. Top level domain is Alan adının uzantısına verilen isimdir.
World Wide Web (WWW)
Dünya çapındaki tüm elektronik dokümanların (Web sayfalarının) bir araya gelerek oluşturduğu yapıdır. Her bir elektronik belgeye Web sayfası denir. URL (Bir örnek Kaynak Konumlayıcı) veya Web adresi, Web sayfası için benzersiz bir adrestir. Web adresi, bir protokol, alan adı ve bazen belirli bir Web sayfasını veya Web sayfasındaki konumu belirtmek için kullanılan yoldan oluşur.

Web tarayıcısı veya browser
Kullanıcıların Web sayfalarına erişmelerine ve görüntülemelerine izin veren uygulama yazılımıdır.
Portal
Tek bir konumdan çeşitli Internet hizmetleri sunan bir Web sitesidir.
Grafik
 Çizim, tablo veya fotoğraf gibi metinsel olmayan bilginin dijital gösterimidir.
 Grafik biçimleri BMP, GIF, JPEG, PNG ve TIFF’dir.

Thumbnail
 Büyük bir grafiğin daha küçük versiyonudur