Hafızasında bulunan komutlara göre çalışan, veri girişi yapılabilen, verileri belirli kurallara göre işleyebilen, sonuçlar elde edebilen ve bu sonuçları ileride kullanmak üzere kaydedebilen elektronik bir aygıttır.
Verileri alır, belirli kurallara göre bunları işleme sokar, sonuç üretir ve bu sonuçları ileride kullanabilmek için kaydeder.
Birbirine iletişim aygıtları ve iletim ortamları aracılığıyla, çoğunlukla kablosuz olarak bağlı olan bilgisayarların ve aygıtların bir araya gelerek oluşturduğu yapıdır. Ağlar sayesinde bilgisayarlar donanım, yazılım, veri ve bilgi gibi kaynakları kolayca paylaşabilir Milyonlarca işyerinin, resmi kurumun, eğitim kurumunun ve bireyin bağlandığı evrensel bir iletişim ağıdır. Dünyanın en büyük bilgisayar ağı internettir. Donanıma, yazılıma ve ağdaki diğer kaynaklara erişimi kontrol eder ve program, veri ve bilgiler için merkezi depolama alanı sağlar. Program olarak da adlandırılan yazılım, bilgisayara neyi nasıl yapacağını gösteren komutlar serisidir. Sistem yazılımı, bilgisayarın ve aygıtlarının işlemlerini kontrol eden ve devamlılığını sağlayan programdır. İki çeşit yazılım sistemi vardır: bilgisayar donanım aygıtları arasındaki aktiviteleri düzenleyen işletim sistemi ve genellikle bilgisayarın, aygıtlarının ve programlarının yönetimiyle ilgili bakım görevlerini uygulayan yardımcı programlar. Uygulama yazılımı, kullanıcıları daha üretken yapmak ve/veya onlara kişisel konularda yardım etmek için dizayn edilmiş programlardan oluşur. Popüler uygulama yazılımları, web tarayıcıları, kelime işlem yazılımları, çizelge yazılımları, veritabanı yazılımları ve sunum yazılımlarıdır. Bilişim sistemi
Güncel ve kullanışlı bilgiler üretebilmek için donanımı, yazılımı, verileri, insanları ve yöntemleri bir araya getirir. Bilgi teknolojileri (IT) departmanındaki insanlar verilerle işlem yapabilmek için yöntemler geliştirirler. İnsanlar bu yöntemleri uygulayarak bilgisayara veri girmek için donanım ve yazılımları kullanırlar. Yazılım, verileri işler ve bilgisayarın değişiklikleri depolama ortamına kaydetmesi ve istenen şekilde bilgi üretebilmesi için direktif verir.
Erişim sağlayıcı
Bireylerin ve organizasyonların ücretsiz ya da ücret karşılığında Internet’e erişimini sağlayan kurumdur.
Sanal gerçeklik (VR)
Bilgisayarların bir ortamı üç boyutlu alan gibi gösterilecek şekilde benzetilmek üzere kullanılmasıdır.
Eklenti
1. Acrobat reader 3.Java 4.Quick time
2. Flash player 5.Real player
E-Ticaret
İşyerinden tüketiciye (B2C) e-ticaret, ürünlerin ve hizmetlerin kamuya satışından oluşur. Tüketiciden tüketiciye (C2C) e-ticaret, bir tüketici, örneğin bir online müzayedede diğer tüketicilere doğrudan satış yaptığında gerçekleşir. İşyerinden işyerine (B2B) e-ticaret ürün ve hizmet alışverişinde bulunan işyerleri arasında gerçekleşir.
E-posta (orijinal ifadesi ile elektronik posta)
Mesajların veya dosyaların bir bilgisayar ağı yoluyla aktarımıdır. E-posta programı, e-posta mesajlarını oluşturmanıza, göndermenize, almanıza, iletmenize, saklamanıza, yazdırmanıza ve silmenize izin verir.
VoIP (IP üzerinden Ses)
Diğer bir adıyla Internet telefonu, kullanıcıların kamusal anahtarlamalı telefon şebekesi yerine Internet üzerinden diğer kullanıcılar ile konuşmalarını sağlar.
Clip art
Elektronik çizimlerin, fotoğrafların ve diğer görüntülerin bir derlemesidir.
Giriş aygıtı
Kullanıcıların veri ve talimatları girmesine izin veren donanım bileşenidir.Fare,klawye vb.
Çıkış aygıtı
Bilgiyi bir veya daha fazla insana aktaran donanım bileşenidir. Yaygın olarak kullanılan çıkış aygıtları arasında görüntüleme aygıtları; yazıcılar; hoparlörler, kulaklıklar; faks makineleri ve faks modemler; çok fonksiyonlu çevrebirimler; veri projektörleri; enteraktif beyaz tahtalar; güç geri bildirimli joystickler, direksiyonlar, oyun kumandaları ve hareket algılayan oyun kumandaları sayılabilir.
Erişim zamanı
Depolama aygıtının veri, talimatlar ve bilgiyi bir depolama ortamına yerleştirmesi ve veri, talimatlar ve bilginin bellekten işlemciye iletilmesi için gereken zamanı gösterir.
Hard disk’in karakteristikleri:
Kapasite, tablalar, silindirler,bölümler ve parçalar,okuma yazama kafaları,dakika başına devir sayı,iletişim hızı ve erişim zamanı.
Bellek kartı
Bir bilgisayarda, mobil aygıtta veya kart okuyucu/yazıcıda takıp çıkarttığınız bir çıkartılabilir Flash bellek aygıtıdır. Birçok masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda, Tablet PC'lerde, akıllı telefonlarda, dijital kameralarda, taşınabilir ortam yürütücülerde ve diğer kişisel mobil aygıtlarda minyatür mobil depolama aygıtı için gömülü yuvalar veya pörtler bulunur. Minyatür mobil depolama ortamının yaygın olarak kullanılan tipleri Flash bellek kartları, USB Flash sürücüleri ve akıllı kartlardır. Yaygın olarak kullanılan Flash bellek kartları için CompactFlash (CF), Secure Digital (SD), microSD, miniSD, xD Picture Card ve Bellek Çubuğu örnek olarka verilebilir. Bulut depolama
Bilgisayar kullanıcılarının depolama yapmasını sağlayan web tabanlı bir internet hizmetidir.
Manyetik disk: Hard disk
Optic disk:DVD,CD,DVD-R
DVD-ROM, kullanıcının okuyabildiği ancak yazamadığı veya silemediği yüksek kapasiteli optik disktir ve bir DVD-ROM sürücüsü gerektirir. DVD-RW, DVD+RW ve DVD+RAM, yüksek kapasiteli yeniden yazılabilir DVD biçimleridir. Blue-ray Disc-ROM (BD-ROM), 100GB depolama kapasitesine sahiptir.
İşletim Sistemi
Bilgisayarın donanım kaynakları arasındaki tüm aktiviteleri koordine etmek için, birlikte çalışan komutları içeren programdır. Yardımcı program, diğer adıyla hizmet programı, bir bilgisayarın, bilgisayara bağlı aygıtlarının ve programlarının yönetimi ile ilişkili bakım işlerini gerçekleştirir.
Uyku Modu
Açık belgeleri ve programları RAM’e kaydeder, tüm gereksiz fonksiyonları kapatır ve daha sonra bilgisayarı düşük güç durumuna geçirir.
Hazırda beklet modu
Bilgisayarın elektrik gücü kesilmeden önce açık belgeleri ve programları hard diske kaydeder .
İşletim Sisteminin İşlevleri
1. Tek kullanıcı ve çok kullanıcı
2. Tekli görev ve çoklu görev
3. Ön plan ve arka plan
4. Sonsuz öncelikli ve çoklu görev
5. Çoklu işlem
Sunucu işletim sistemleri
1. Windos 2008 server
2. Unix
3. Lunix
4. Solaris
Disk temizleyicisi, gereksiz dosyaları bulur ve kaldırır.
Disk birleştiricisi, bir hard diskteki dosyaları ve kullanılmayan alanı yeniden düzenler. Tanılama programı, bilgisayarın donanımı ve belirli sistem yazılımı programları hakkında teknik bilgiyi derler ve rapor eder.
Spyware
Kullanıcının bilgisi dışında bilgisayara yerleşen ve gizli bir şekilde kullanıcı hakkında bilgi toplayan bir programdır.
Adware
Bir banner veya açılır pencerede istenmeyen online reklamlar görüntüler.
Ağ
İletişim aygıtları ve aktarım ortamı ile birbirine bağlanmış bilgisayarların ve aygıtların bir araya gelerek oluşturduğu yapıdır. İletişimin kolaylaştırılması, donanım paylaşımı, veri ve bilgi paylaşımı, yazılım paylaşımı ve para transferleri ağ kullanımının avantajları arasında sayılabilir.
WAN>MAN>LAN
Ağ mimarisi
Ağ üzerinde bilgisayarların, aygıtların ve ortamın tasarımına denir.
Ağ topolojisi,
Bir iletişim ağında bilgisayarların ve aygıtların yerleşimini ifade eder.
Bant genişliği
Bir iletişim kanalı üzerinden iletilebilen veri miktarına denir.
Karakter, bir byte dır.
Solucan
Kendini tekrarlayarak kopyalar, kaynakları kullanır ve bilgisayarı ya da ağı kapatır.
• Rootkit: Bir bilgisayarda saklanan ve birilerinin uzaktaki birilerine tam kontrol sağlayan programdır.
Güvenlik duvarı
Veri, bilgi ve depolama ortamına izinsiz erişimi engelleyici donanım ve/veya yazılımdan oluşur. Çerez
Bir web sunucusunun kullanıcı hakkında veri toplamak için bilgisayarda depoladığı bir dosyadır. Spyware
Bir bilgisayarda yerleşen ve kullanıcı hakkında gizlice bilgi toplayan programdır.
Adware
Bir banner veya açılır pencerede online reklamlar gösteren programdır.
Spam
Birçok alıcıya postalanan, istenmeyen e-posta mesajı veya haber grubu mesajlarıdır.
Pharming (Trafik yönlendirme)
Kişisel ve finansal bilgiyi ele geçirmeye yönelik olarak web site trafiğinin başka bir yasa dışı siteye yönlendirilmesidir.
IP adresi (Internet Protokolü adresi)
Internet'e bağlanan her bir bilgisayar veya aygıtı tanımlamak için kullanılan benzersiz bir numaradır. Internet, belirli yerlerdeki bilgisayarlara veri gönderilmesi için IP adreslerini kullanır. IP adresi, genellikle her birisi nokta ile ayrılmış dört sayı grubundan oluşur. Alan adı, bir IP adresinin metin biçimindeki ifadesidir. DNS sunucusu, alan adını ilişkili IP adresine dönüştürür. Top level domain is Alan adının uzantısına verilen isimdir.
Dünya çapındaki tüm elektronik dokümanların (Web sayfalarının) bir araya gelerek oluşturduğu yapıdır. Her bir elektronik belgeye Web sayfası denir. URL (Bir örnek Kaynak Konumlayıcı) veya Web adresi, Web sayfası için benzersiz bir adrestir. Web adresi, bir protokol, alan adı ve bazen belirli bir Web sayfasını veya Web sayfasındaki konumu belirtmek için kullanılan yoldan oluşur.
Web tarayıcısı veya browser
Kullanıcıların Web sayfalarına erişmelerine ve görüntülemelerine izin veren uygulama yazılımıdır. Portal
Tek bir konumdan çeşitli Internet hizmetleri sunan bir Web sitesidir. Grafik
Çizim, tablo veya fotoğraf gibi metinsel olmayan bilginin dijital gösterimidir. Grafik biçimleri BMP, GIF, JPEG, PNG ve TIFF’dir.
Thumbnail
Büyük bir grafiğin daha küçük versiyonudur