19 Aralık 2010 Pazar

Word 2007 Resimli Anlatım

Microsoft Word programını çalıştırmak için;
Başlat düğmesinden Tüm Programlar seçeneğinin üstüne gelinir açılan menüden Microsoft Office sekmesi ve oradan Microsoft Office Word 2007 simgesine tıklanır.


  1.  Microsoft Office Düğmesi
   2. Hızlı Erişim Araç Çubuğu
   3. Başlık Çubuğu
   4. Şerit
bulunmaktadır.

1. Microsoft Office Düğmesi

Word penceresinin sol üst köşesinde yer alan Microsoft Office Düğmesine basıldıktan sonra bir menü belirir.


















  1. Bu menünün sol tarafında belgelerinizi açmak, kaydetmek ve yazdırmak için kullandığınız temel komutlar bulunmaktadır. Burada bir dosyayla çalışmak için gerekli tüm önemli komutları görebilirsiniz. Yeni bir belgenin oluşturulduğu veya varolanın açıldığı yer burasıdır. Kaydet ve Farklı Kaydet komutlarınız da buradadır.    
  2. Menünün sağ tarafında, en son açılan belgeleriniz listelenir. Bilgisayarınızda sık sık üzerinde çalıştığınız bir belgeyi aramak zorunda kalmamanız için size yardımcı olan bir alandır. En son çalıştığınız belgeleri bu ekranda bulabilirsiniz

  3. Microsoft Office Düğmesi ile açılan menünün alt tarafında ise belgelerin üretilmesiyle ilgili olmayan ve Word'ün çalışma şeklini denetleyen geri plandaki ayarları yaptığımız Word Seçenekleri sekmesi bulunur. Bu sekmeye bastığımızda Word Seçenekleri iletişim penceresi açılır.


2. Hızlı Erişim Çubuğu

       Şeridin sağ üst kısmında Hızlı Erişim Araç Çubuğu bulunur. Bu çubuk çok sık kullandığımız  Kaydet, Geri Al ve Yeniden komut düğmelerini içerir. Sık kullandığınız ve hangi sekmede olursanız olun sürekli kullanılabilir durumda kalmasını istediğiniz komutları çubuğa ekleyebilirsiniz. Bunun için eklemek istediğimiz komut üzerinde sağ tıklarız .
    Açılan iletişim penceresinden Hızlı Erişim Araç Çubuğuna Ekle komutuna tıklarız. Böylece komut Hızlı Erişim Araç Çubuğuna eklenmiş olur. Çubukta var olan bir komutu kaldırmak istediğimizde de aynı işlemi Hızlı Erişim Araç Çubuğu üzerinde bulunan komut üzerinde sağ tıklarız ve Kaldır komutunu seçeriz.

3. Başlık Çubuğu

     Başlık Çubuğunda kullanılan programın adı ve üzerinde çalışılan belgenin adı bulunur. Çubuğun sağ üst köşesinde tüm Windows pencerelerinde olduğu gibi Simge Durumuna Küçült, Ekranı Kapla, Kapat düğmeleri vardır.

4. Şerit
   Microsoft Office 2007 de alışılmış menü sistemi yerine yeni kullanıcı arabirimi kullanılmaya başlanmıştır. Sekmeler, içerikle ilgili komutlar ve gerçekleştirdiğiniz geçerli işlemle ilgili daha birçoğunu veren kullanıcı arabirimi, ana uygulamaların çoğunda çalışma alanının en üstünde bulunur ve ŞERİT olarak adlandırılır.
Şerit dört bileşenden oluşur:

 Sekmeler


    Microsoft Ofis de menü sistemi komut sekmeleriyle değiştirilmiştir. Örneğin, Microsoft Ofis Word 2007 deki yeni komut sekmeleri, Giriş, Ekle, Sayfa Düzeni, Başvurular, Postalar, Gözden Geçir, Görünüm ve Eklentiler sekmeleridir.

   Ofis 2007, şekil stilleri veya WordArt veya animasyon efekt türlerinde olduğu gibi birçok seçeneğe sahipse, şerit üzerinde birkaç seçenek görünür. Seçeneğe ait tüm galeriyi görmek için, komutların altındaki veya sağ kenarındaki ok a tıklanır.
Microsoft Ofis 2007 iki galeri türü içerir. Bunlardan ilki birkaç seçimin olduğu galerilerdir ve şerit üzerinde bir komut kümesinin parçası gibi gösterilir.
Komutlar

   Komutlar, komut grupları içinde bulunan her bir düğme, bilgi girme kutusu veya menülerdir. Örneğin Ofis Word 2007de Giriş sekmesinin yazı tipi grubunda bulunan Yazı Tipi, Yazı Tipi Boyutu, Kalın, İtalik, Altı Çizili gibi komut düğmeleri.

Komut Grupları

   Seçili sekme için kullanılabilir komutlar, birbiriyle ilişkili öğeleri bir arada gösteren birkaç gruba ayrılmışlardır. Grupların adı komutların altında görünür. Seçtiğiniz sekmeye bağlı olarak kullanıcı arabiriminde farklı komutlar bulunmaktadır. Ofis Word 2007 de Giriş sekmesini tıklarsanız, şerit üzerinde Pano, Yazı Tipi, Paragraf, Stiller ve Düzenleme gibi birçok komut grubu görünür. Başka bir sekmeye tıklandığında farklı komut grupları görünecektir. Bu şekildeki bir menü düzeni, istenilen öğeleri bulmak için aramak zorunda olduğunuz menü, komut ve iletişim kutularının sayısını azaltır.

İletişim Başlatıcılar
   Bazı komut gruplarındaki komutlara, iletişim kutuları üzerinden ulaşılabilir. Komut gruplarının sağ alt köşesindeki İletişim Başlatıcıya tıklayarak iletişim kutusuna erişilebilmektedir.
Bu alan şu şekilde çalışmaktadır. İstediğiniz komut sekmesine (örneğin Ofis Word 2007 de Girişe) tıklayın. Şimdi, görüntülemek istediğiniz komut grubunun (örneğin Yazı Tipi) sağ alt köşesindeki küçük ok simgesini tıklayın, aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi bu, komut grubunun iletişim kutusunu başlatır.

Ek Sekmeler



   Ek Sekmeler yalnızca belirli bir nesne seçildiğinde görünür. Aşağıdaki şekilde de görüldüğü gibi Ekle sekmesi ile sayfaya eklenen bir tablo seçildiğinde şerit üzerinde otomatik olarak Tablo araçları sekmesi görüntülenecektir. Kısaca bu menüler içerikseldir, seçili nesneye göre belirir ya da nesne dışında bir yere tıklanıldığında kaybolur. Kolay fark etmeniz için bu sekmeler, şeridin üzerinde görünür ve vurgulanır.


   Word penceresinin alt kısmında ise, belge ile ilgili bilgiler, belgeyi değişik görünümlerde çalıştırmayı ve gezinmeyi sağlayan araçlar bulunmaktadır.



Taslak Görünüm

  Belgenize hızlı ve kolay biçimde metin girmek ve düzenlemek için kullanabileceğimiz bir görünümdür. Bu görünümde üst ve alt bilgi, dipnot ve son not gibi ek öğeler ve birden fazla sütün görünmez



Web Yerleşimi Görünümü

  Bu görünüm bize hazırlanmış olduğumuz belgenin web tarayıcısında nasıl görüneceğini gösterir. Böylece webte yayınlamak için hazırlamış olduğumuz belgedeki grafik ve resimleri bu görünüme uygun bir düzenleme yapma imkânı sağlar.



Anahat Görünümü

  Anahat görünümüyle belgemizin örgütlenmiş yapısını, başlıkların düzeylerini görebiliyoruz.



  Word belgemizde bazen ayrıntılara daha yakından bakmamız gerekebilir. Bu amaçla Durum Çubuğunun sağ tarafında yakınlaştırma aracı bulunmaktadır. Yakınlaştırmak için kaydırıcıyı sağa, uzaklaştırmak için de sola sürüklememiz gerekmektedir.

  Kaydırıcının solundaki yüzde sayısı tıklatıldığında, bir yakınlaştırma yüzdesi belirtebildiğiniz Yakınlaştır iletişim kutusu açılır.

Açılan iletişim penceresinden yakınlaştırmayı ayarlayabiliriz. Yakınlaştırma için kullanabileceğimiz bir diğer yolda CTRL tuşunu basılı tutarak tekerleği ileri doğru, uzaklaştırmak için de geriye doğru döndürmektir.
6. Kaydırma Çubukları
  Word belgesi içinde hızlı bir şekilde hareket etmek için kullanılan basit yollardan biri kaydırma çubuklarıdır. Belgenin sağ tarafında ve alt kısımda bulunan kaydırma çubukları ile dikey hareket etmek için çubuğu aşağı yukarı, sağ-sola hareket etmek için ise yatay kaydırma çubuğunu istenilen yönde sürüklemek yeterli olacaktır.

  Belge Tarayıcının Kullanmak
Belge içinde hızlı hareket etmenin bir diğer yolu, kaydırma çubuğu üzerinde bulunan Belge Tarayıcıdır. Bu araç bize sayfaya grafik, başlık, bölüm v.b. göre göz atmamızı sağlar
7. Cetvel
   Cetvelle sayfadaki satırların ve paragrafların sağdan ve soldan işaretlemesi yapılır. Yatay cetvelden paragrafın sağ ve sol sınırları ayarlanır

1 yorum: