Windows 7'nin 6801 build'i Vista'ya çok benziyor, bunun sebebi de işletim sisteminin görünüşü ile ilgili gelişimlerin, geliştirme işleminin sonlarında gerçekleştirilmesi. Şu an çekirdek programlama yapılıyor ve şimdiden Wİndows 7'de bilgisayar güvenliğini sağlamayla ilgili bazı değişikliker var.
Windows SP2'den sonra gelen Security Center / Güvenlik Merkezi gitmiş onun yerine 10 Windows özelliğinden alarmlar içeren Action Center / Aksiyon/İşlem Merkezi gelmiş: Security Center, Problem Reports and Solutions, Windows Defender, Windows Update, Diagnostics, Network Access Protection, Backup and Restore, Recovery ve User Account Control.
Windows 7 de, eğer yönetici haklarına sahiplerse kullanıcılar bu soruların davranışını bir kaydırma çubuğu yardımıyla ayarlayabiliyor. Microsoft kullanıcıların hiç alarm görmese dahi kötü amaçlı yazılımlara karşı korunduğunu söylüyor. Bunun kötü bir fikir olup olmadığı tartışılır. Eğer alarm görmezlerse bilgisayarlarında hiç kötü şeyler olmadığını düşünebilirler. Kullanıcı eğitiminin bir elementini kaybetmiş oluruz.
Geçtiğimiz hafta PDC 2008 aktivitesinde Windows 7'yi açıklayan Microsoft Windows Fltering Platform'u da (WFP) duyurdu. Bu sayede firmalar kendi ürünlerinde Microsoft Windows Firewall görünümlerinden yararlanabilecekler. Microsoft "3. parti yazılımlar Windows güvenlik duvarının belirli kısımlarını açıp kapayabilecekler, hangi güvenlik duvarı yazılımının çalışacağını ve windows güvenlik duvarı ile birlikte çalışıp çalışmayacağını seçebilecekler".
Windows 7 Bitlocker sürücü kriptolama desteğini flash hafıza sürücüleri ve taşınabilir hard diskler gibi çıkarılabilir depolama cihazlarına kadar genişletmiş. Bu sayede kullanıcılar önemli verilerini USB depolama aygıtlarında da tutabilecekler.
Biyometrik geliştirmeler kullanıcıların bilgisayarda tutulan parmakizi verilerini yönetebilmesini ve Windows 7 ye nasıl giriş yapacaklarını belirleyebildikleri, daha kolay okuyucu kongfigürasyonlarını içeriyor.
Sistem Geri yükleme artık hangi programların çıkarılıp hangilerinin ekleneceğinin bir listesini veriyor. Böylece kullanıcılar bir geri yükleme noktası seçerken daha çok bilgi ediniyorlar. Geri yükleme noktaları ayrıca yedekler olarak da mevcut, bu da daha büyük bir liste ve zaman aralığını sunuyor.
Windows Vista'dan gelenler, Kernel Patch Protection, Service Hardening, Data Execution Prevention, Address Space Layout Randomization ve Mandatory Integrity Levels.
Bu bilgiler daha sonraki Windows 7 sürümlerinde değişebilir. Microsoft halen Windows Vista kullanımı 3 yıllık olduğunda Windows 7'yi çıkarmayı planlıyor. Yani 2010 yılında çıkacak gibi görünüyor...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder